Indeklima måler

Et sundt indeklima er vigtigt for danskernes helbred

En almindelige dansker bruger op til 80 % af tiden inden døre. Derfor er et sundt og frisk indeklima afgørende for danskernes helbred – sådan ser størstedelen af den danske befolkning i hvert fald på det. Men hvad er det helt præcist, der er farligt ved indeklimaet?

PCB er en af verdens farligste gifte, mennesket kan blive udsat for inden døre. Det bruges i byggematerialer og eksisterer stadig i gamle bygninger fra 1950’erne og op til 70’erne, hvor det blev bandlyst. PCB findes almindelig vis i gummimaterialer rundt om vinduer og døre. Det findes også i lim og maling, som blev anvendt i ældre bygninger. Man ved fra forskningen, at PCB er hormonforstyrrende og i værste tilfælde kan forårsage kræft. Derudover kan PCB også spores i elektroniske komponenter, der findes i diverse bygninger.

Hvad kan man gøre for at minimere PCB i bygninger?

Man kan og bør minimere risikoen for PCB i bygninger, hvor mennesker opholder sig. Ordentlig rengøring og vedligeholdelse kan delvist minimere fremkomsten af PCB fra byggematerialer. Her finder du nogle gode råd til, hvordan du minimere udbredelsen af giften

Personer, der er ansvarlige for rengøringen af bygninger inden dørs bør altid:

  • Holde elektronik og byggematerialer i god stand. Faste rengøringstidspunkter kan minimere risikoen for udviklingen af PCB.
  • Sikre en god luftgennemgang. Det er vigtigt, at der er et ordentligt luft-flow i bygningen, så der ofte bliver renset ud i lokalerne. Ventilationssystemer skal gennemses, og eventuelle problemer skal løses med det samme. En god luftgennemgang er et af de første forsvarsværn mod forekomsten af PCB

Almindelige spørgsmål om PCB

Kan man teste, om man er udsat for PCB?

  • Ja, det kan man godt. Man kan foretage målinger af PCB i blodet, fedtvævet og modermælk. Disse test er brugbare i forskningen, men de kan ikke vise, hvor eller i hvor lang tid, du har været udsat for PCB. Derudover kan målingerne ikke give en indikation på, hvor stor risiko der eksisterer for at du udvikler kræft eller lign. sygdomme grundet eksponeringen.

   Er der specielle krav til, hvordan bygninger med PCB skal repareres?

  • For at forebygge fremkomsten af PCB skal al renovation foretages af professionelle personer. Kalfatring, som indeholder PCB, kan udbrede sig til omkringliggende overflader, hvis det fjernes på forkert vis. Alle former for renovation, der kommer i kontakt med gammel kalfatring (f.eks. udskiftningen af et gammelt vindue), bør gøres af professionelle, da risikoen for at gammel PCB-berørt materiale kommer i kontakt med nye bygningselementer.

En af måderne man kan sikre sig et godt og sundt indeklimamiljø er ved et erhverve sig en indeklima måler. Hos Hammer Electronics kan du få nogle af markedets bedste målere, der både passer til hjemmet, bilen eller arbejdet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *